Arjen asiantuntija - eduskuntavaaliehdokas 2023

Johtava sosiaalityöntekijä,                                                                                20.2.2023

valtiotieteiden maisteri, 

teologian maisteri, pappi

56 v.

Lapset: -89, -91, -98, -05 ja -07



Toimin johtavana sosiaalityöntekijänä Helsingissä. Sote-alan asiakas- ja asiantuntijatyössä olen päässyt näkemään ja kokemaan koko hyvinvointipalveluiden kirjon, sen toimivuudet ja toimimattomuudet.

Sosiaalityön asiantuntijuus antaa erinomaisen perustan toimia lainsäädännön valmistelun ja poliittisen päätöksenteon ytimessä inhimillistä arkea, eettisyyttä ja taloudellisia reunaehtoja unohtamatta. 

Yhteistyötahoja sosiaalityöntekijän työssäni ovat olleet koulut, sairaalat, poliisi, pelastustoimi,

päiväkodit, perus- ja erikoissairaanhoidon palvelut, päihde- ja mielenterveyspalvelut, vammaispalvelut,

erilaiset laitospalvelut, KELA, järjestöt ja toimeentulotuen palvelut sekä sosiaali- ja kriisipäivystys.

 

Sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatuksen alan työntekijäpula ja -vaihtuvuus on rapauttamassa koko hyvinvointijärjestelmämme ja arjen sujuvuuden. Ratkaisuja on saatava ja työssä jaksamista edistettävä. Koulutus alan ammattitaidon ylläpitämiseksi turvattava. Taloudellinen pohja pidettävä vahvana.


Olen aiemmin toiminut pappina erilaisissa tehtävissä järjestössä ja kirkossa. Sateenkaarevan perhemuutoksen myötä jätin vähitellen kirkon työ- ja luottamustehtävät. Olen omakohtaisesti tutustunut vähemmistöstressiin, syrjinnän vaikutukseen hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin työelämässä. Nykyisessä työympäristössäni moninaisuus on onneksi arkea, ja erilaisuus kohdataan luonnollisesti ja arvostavasti. Ja toki myös kirkko on sittemmin työnantajana muuttunut. 


Olen viiden lapsen (15-33 v.) äiti ja tuore isovanhempi. Arjen vaatimukset, ruuhkavuodet, omien vanhempien hoitaminen, kahden sisaruksen saattaminen sairastelun kautta hautaan ja mielenterveyskuntoutujan läheisenä toimiminen ovat kokemuksia, jotka ovat syventäneet ajatteluani ja antaneet inhimillistä näkökulmaa ymmärtää elämää sekä toimia sosiaalialan ammattilaisena ja asiantuntijana. 


Taustani ja juureni on syvällä monipuolisessa kulttuurimaastossa. Kulttuuri, yhteisöllisyyttä ylläpitävät verkostot ja matalan kynnyksen harrastukset ovat parasta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Olen oivaltanut aikuisena, kuinka esimerkiksi pitkäjänteinen klassinen viulunsoitonopiskeluni on ehkäissyt opiskeluongelmiani luki- ja keskittymishäiriöisenä pikkutyttönä ja edesauttanut menestystäni myöhemmin opinnoissa ja työelämässä huolimatta koulupudokastaustastani


Hyvinvointijärjestelmämme tarvitsee vahvan taloudellisen pohjan, yrittämisen tulee olla kannattavaa, työnteon ja opiskelun tulee olla palkitsevaa.


Päätöksentekoon tarvitaan tietoa perheiden arjesta ja hyvinvoinnin riskitekijöistä käytännön ja ammatillisen asiantuntijuuden tasoilta. Hyvä arki tulee tehdä mahdolliseksi ja sujuvaksi meille kaikille. Aktiivisuudesta tulee saada palkinto, heikoin lenkki on pidettävä kyydissä. 


Arjen sujuvuus antaa tilaa luovuudelle ja mahdollistaa taloudellisen tehokkuuden. Arjen sujuvuus antaa mahdollisuuden ja voimavaroja toimia luontoa kunnioittavalla tavalla. Arjen sujuvuus edistää kulttuurin rikasta toteuttamista monipuolisesti sen erilaisissa muodoissa. Hyvä arki ja yhteisöllisyys ovat hyvinvoinnin perusta.


#arjenasiantuntija

#arjenasiantuntija2023


Hyvinvointijärjestelmä pysyy kunnossa kun talous pysyy kunnossa.
- yrittämisen tulee olla mahdollista ja kannattavaa
- huoltovarmuuteen tulee satsata
-maaseudulla tulee voida asua ja harjoittaa ammattia
- työnteon tulee olla kannattavaa
- tukien vastaan ottamisen ei tule olla kannattavampaa kuin työnteon tai opiskelun
- kaikenlainen aktiivisuus on otettava huomioon ja siihen kannustettava sosiaalitukia jaettaessa (harrastukset, kiinnostuksen kohteet, taipumukset)
- tukijärjestelmien tulee kannustaa yksilöitä aktiivisesti osallistumaan oman elämän suunnitteluun ja rakentamiseen pitkällä tähtäimellä
- tukijärjestelmässä tulee tunnistaa huolenpidon, rohkaisun, välittämisen, kannustamisen ja passivoinnin, lannistamisen, lamaannuttamisen ero
- huolenpidon tulee kohdistua kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin, heihin, joilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan tulevaisuuteen
- ammattikoulutuksen arvostusta tulee lisätä
- kaikkea koulutusta ja työtä tulee arvostaa
- koulukseen satsaaminen tarkoittaa myös sitä, että meillä tulevaisuudessakin on ammattilaisia, jotka osaavat työnsä rakennuksilla, liikenteessä, tehtaissa, ruokahuollossa, hoiva-aloilla, sairaaloissa, virastoissa jne.
1


Kommentit

Suositut tekstit